Daily Archives: 1. април 2016.


Франкофонија

У нашој школи је прослављен Дан франкофоније. У понедељак, 21.3.2016. године наши матуранти су извели Програм који је, пре свега, забавио публику, али јој је, исто тако, пружио и нова сазнања о језику, обичајима, историји, књижевности и савременим догађајима у државама где се говори француски језик.
Слоган нашег Програма биле су речи индустријалца Хенрија Форда:
„Окупити се је само почетак; остати заједно је напредак, а радити заједно – е, то је веђ успех.“
А матуранти су заједно радили на припреми паноа (у холу школе), техничкој обради сваке од укупно 20 тачака Програма: свирали су, певали, одглумили једну Лафонтенову басну и скеч На аеродрому, рецитовали Преверове стихове, видели смо их као Андрију и Анђелку на француски начин. Такмичили су се у квизу знања, савладали брзалице и пословице, подсетили нас да се ближи европско првенство у фудбалу, приуштили нам задовољство да видимо рекламе за најбоље марке француских аутомобила. Кроз своје кратке презентације суочили су нас са суровом истином о насиљу и тероризму, али и о изумирању језика!
Декорисали су Свечану салу балонима у бојама француске заставе и… припремили колаче по француским рецептима: Мадлене, пуслице, мафине и бисквите!
У ритму „Папа уте“, матуранти су позвали публику да им се придружи у импровизованој дискотеци на сцени. Мали принц је, такође, нашао своје место; овога пута у видео клипу из најновијег филма. На крају су одабрали „својих“ 10 француских речи које обележавају овогодишњу франкофонију.
Хвала свим матурантима, учесницима Програма, на великом залагању и доброј вољи да са нама поделе знање и таленат за француски језик који су учили у Гимназији.