Yearly Archives: 2016


Књиге-најлепши дар

И ове године гимназијалци су учествовали у Стиховизији, коју по 8. пут организује Народна библиотека Смедерево.

Библиотека је у име дугогодишње сарадње са ученицима и професорима поклонила нашој школи вредне књиге. Више о Стиховизији и награђеним ђацима и професорима прочитати на ученичком блогу…


Поново у посети Пупиновим звездама

Ученици Гимназије Смедерево су са својим професорима и организатором излета професорком Весном Симоновић, 20. новембра 2016.  посетили сталну поставку Музеја Николе Тесле у Београду, а потом Историјски музеј Србије и две изложбе: ,,Михајло Пупин од физичке ка духовној реалности“ и ,,Тесла и Пупин на истом путу“, чија је ауторка Александра Нинковић Ташић. Она се одазива на све позиве и причу о Пупину је пронела кроз многе градове, а у Смедереву је гостовала већ два пута.

У Историјском музеју Србије постављена је и изложба ,,Свети Сава Српски“, коју смо такође обишли.

Наши утисци су дивни, научили смо много, а кроз мултимедијалне апликације за нас је забава била загарантована. Одушевљени смо изашли из музеја у нади да ће изложба посвећена Пупину постати стална поставка у неком од српских музеја и да, кад год смо у прилици, навратимо код Александре и Пупина, јер кажу да се сваки пут доживи и сагледа на другачији, још лепши начин.

Незаборавни утисци су инспирисали Андријану Јелић, ученицу II/2 и чланицу новинарске секције, да припреми пригодну презентацију.


Хвала што мислите на нас

У понедељак 21.11.2016. године Школа је добила 32 монитора као донацију од фирме Нордеус из Београда. Ову донацију је омогућио Алумни клуб Гимназије Смедерево. Посебну захвалност дугујемо нашем бившем ученику, а сада асистенту на Електротехничком факултету у Београду, Дражену Драшковићу, који је својим залагањем омогућио реализацију и доставу ове донације.


Кабинет за кинески језик у нашој школи

У Гимназији у Смередеву, свечано је отворен кабинет за кинески језик, пројекат који је успешно реализован у сарадњи са локалном самоуправом, компанијом Хестил и Институтом Конфуције. Нова учионица опремљена је најмодернијом технологијом и 100 гимназијалаца другог и трећег разреда похађа наставу.

Више о томе РТС и Град Смедерево


Хуманитарне вечери

Позивамо вас да 24. и 25. октобра у 19:00, својим присуством улепшате и обогатите Свечану салу смедеревске Гимназије и тиме подржите хуманитарну акцију око које су се ујединили и потрудили ученици двеју средњих школа Смедерева. Опширније на ученичком блогу.


Обележавање Светског дана прве помоћи

Поводом обележавања Светског дана прве помоћи одржано је предавање за ученике наше школе. Предавање су организовали Црвени крст Смедерево и професорка Душица Славковић.

Више о томе на ученичком блогу.


Ентузијазам – покретачка снага успеха

Смeдeрeвскa Гимнaзиja гoдинaмa унaзaд вaжи зa jeдну oд нajбoљих срeдњих шкoлa у Србиjи, прe свeгa кaдa je рeч o прoлaзнoсти ђaкa зa дaљe шкoлoвaњe. Такође, наши ђаци и професори су и ове године остварили завидне резултате на такмичењима из свих предмета. О томе је објављен чланак у Смедеревским новинама.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.


Ученици Гимназије посетили Парламент и Владу

Ученици Гимназије из Смедерева су у оквиру својих годишњих активности на часовима грађанског васпитања 20.5. 2016. посетили две најважније институције у држави, Парламент и Владу. У оквиру посете, они су разговарали са потпредседницом Владе и министарком Зораном Михајловић и постављали јој питања о раду Владе и о њеном личном односу према послу министра. У плану је и посета конститутивној седници Парламента која би требало да се одржи 4.6.2016.

Parlament


Франкофонија

У нашој школи је прослављен Дан франкофоније. У понедељак, 21.3.2016. године наши матуранти су извели Програм који је, пре свега, забавио публику, али јој је, исто тако, пружио и нова сазнања о језику, обичајима, историји, књижевности и савременим догађајима у државама где се говори француски језик.
Слоган нашег Програма биле су речи индустријалца Хенрија Форда:
„Окупити се је само почетак; остати заједно је напредак, а радити заједно – е, то је веђ успех.“
А матуранти су заједно радили на припреми паноа (у холу школе), техничкој обради сваке од укупно 20 тачака Програма: свирали су, певали, одглумили једну Лафонтенову басну и скеч На аеродрому, рецитовали Преверове стихове, видели смо их као Андрију и Анђелку на француски начин. Такмичили су се у квизу знања, савладали брзалице и пословице, подсетили нас да се ближи европско првенство у фудбалу, приуштили нам задовољство да видимо рекламе за најбоље марке француских аутомобила. Кроз своје кратке презентације суочили су нас са суровом истином о насиљу и тероризму, али и о изумирању језика!
Декорисали су Свечану салу балонима у бојама француске заставе и… припремили колаче по француским рецептима: Мадлене, пуслице, мафине и бисквите!
У ритму „Папа уте“, матуранти су позвали публику да им се придружи у импровизованој дискотеци на сцени. Мали принц је, такође, нашао своје место; овога пута у видео клипу из најновијег филма. На крају су одабрали „својих“ 10 француских речи које обележавају овогодишњу франкофонију.
Хвала свим матурантима, учесницима Програма, на великом залагању и доброј вољи да са нама поделе знање и таленат за француски језик који су учили у Гимназији.