Monthly Archives: фебруар 2016


Чланови секције „Физис“ посетили Музеј Николе Тесле

Чланови секције „Физис“ су 23. Јануара 2016. посетили Музеј Николе Тесле поводом 160 година од рођења овог српског великана, као и изложбе: „Пупин-од физичке до духовне реалности“ и „Дворана славних европских проналазача“ у Историјском музеју Србије.

Музеј Николе Тесле је јединствена институција науке и културе у Србији, као и у свету. Једини је музеј који чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле. Поседује изузетно вредне колекције:

  • преко 160.000 оригиналних докумената;
  • преко 2000 књига и часописа;
  • преко 1200 историјско-техничких експоната;
  • преко 1500 фотографија и стаклених фотоплоча оригиналних техничких предмета, инструмената и уређаја;
  • преко 1000 планова и цртежа.

Као институција у којој се налази највећа светска збирка докумената о Теслином животу и раду, Музеј Николе Тесле има значајну улогу у пружању информација истраживачима у области историје науке, проналазаштва, патентних права и о пројектима насталим из покрета за очување животне средине и истраживања такозваних чистих извора енергије.

Посебна улога Музеја је у организовању, подстицању и промовисању истраживања у области историје науке, како би се јасније сагледао Теслин допринос развоју науке и технологије крајем 19. и почетком 20. века.

Историјски музеј Србије је поставио интерактивну изложбу посвећену Михајлу Идворском Пупину, која обухвата до сада најобимнији пресек његовог живота и дела. 2015. године је обележен важан Пупинов јубилеј – тачно стотину година од када је пријавио својих седам патената који представљају рођење области телекомуникација, али и осамдесет година од Пупинове смрти, због чега је УНЕСКО ову годину прогласио годином Михајла Пупина.

Изложба обухвата Пупинове активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења највећих институција науке у Америци, његове национално – политичке доприносе, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, књижевни рад.

По први пут је изложен Пупинов највећи уметнички легат, као и драгоцени поклон Пупинова лична библиотека. Посебност ове поставке је излагање и до сада непознатог архивског материјала (између осталог и из архива ФБИ), али и из Архива Југославије, града Панчева, Завичајног комплекса у Идвору. Народни музеј у Беогаду, Птт музеј, Универзитетска библиотека ’’Светозар Марковић’’, Библиотека српске патријаршије, Завод за интелектуалну својину, Музеј Војводине, само су неке од институција које су својим збиркама помогле да се представи наслеђе великог човека.

Оно што ову поставку чини јединственим музеолошким искуством за посетиоце је употреба најновијих технологија које омогућавају да сваки сегмент изложбе буде интерактиван. Тако се на пример, интерактивне АР наочаре користе први пут у музеологији. Просторне инсталације које се активирају самим присуством посетиоца, воде нас звуком и сликом до самог Пупина и његовог времена.

Захваљујући ауторима изложбе Александри Нинковић Ташић и др Душици Бојић, такође и тиму у коме се налазе светски пионири у коришћењу АР технологије, овако постављена изложба на најбољи начин представља лик и дело овог великог научника, као и модерно лице и креативне потенцијале данашње Србије.

Госпођа Александра Нинковић Ташић поздравља ученике и наставни колектив Гимназије и предлаже поновно виђење на јесен.


Греје нам срце сунце светосавско

Треће место у категорији средњошколаца на Светосавском литерарном конкурсу 22. јануара 2016. године, који су организовали Народна библиотека Смедерево и Подружница Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, припало је ученици Селени Милановић. Њен рад је објављен на ученичком блогу Очима младих.