Daily Archives: 31. јануар 2015.


Венац светосавља

Светосавска академија ученика смедеревске Гимназије

У уторак, 27. јануара 2015. године, свечано је обележен Савиндан у нашој школи. Уз присуство родитеља и запослених, ученици су извели пригодан програм. Преносимо вам најинтересантније фрагменте:

Нетко беше Растко Немањић. Он бејаше небески човек и земаљски анђео. Промисао одреди да то крхко тело понесе велики терет и благородном душом и многим прегнућима насели га“.

Духовним очима он тада прозре ништавило и пролазност овог света, види неисцрпно благо спремљено праведницима и реши да затражи царство небеско, знајући да сва друга потом сама долазе. Он позва Богородицу да му буде заштитница, да му светлошћу својом пут покаже, а он да делом својим постане узор отачаству. Стрела љубави рани његову душу, а ова изроди и смерност, и љупкост и доброту, и човекољубље и самољубље, и силину и милину и роду целоме“.

Иако знам да човека дела његова лепше хвале и више казују но речи других, ипак желим да испричам нешто о лепоти списа његових. Отац му, Стефан Немања, остави царство сину Стефану Првовенчаном и оде на Свету гору. Живот је његов Свети осликао тако умилним, искреним и нежним речима да човеку душа устрепери док их чита. Житије Св. Симеона права је слика владара и свеца. Откуд бисмо иначе, знали које је све дивне грађевине подигао и који му беху људски и владарски домети. Знамо када настадоше цркве Св. Никола у Топлици, Св. Ђорђа у Расу, Студеница, Жича. И док велича владара, кроз те речи провејава љубав сина. И схвати човек док то чита, да обојица Србију љубе, да су њеној слави и чувењу и животе своје и стремљења подарили“.

Више фотографија можете погледати у галерији.