Yearly Archives: 2015


Новогодишњи хуманитарни музички квиз

Музички квиз „Квизимус“

Свечана сала Гимназије

Уторак, 29.12.2015. у 19,00 сати

Новогодишњи ,,Квизимус“ се организује како би се прикупила новчана помоћ за Страхињу Живковића (матурант Техничке школе) и Марију Милошевић (професор у Економско трговинској школи).

Више о акцији прочитајте на ученичком блогу Очима младих


КРЕАТИВНА НАСТАВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Гимназија Смедерево је једна од ретких школа у Србији, која ученицима приближава знање на креативан и занимљив начин. Часови музичке културе у смедеревској Гимназији, које ученицима предаје дипломирани музиколог, професорка Милена Благојевић Лазић, организовани су мало другачије.

Како на часовима, тако и на музичкој секцији, професорка Милена приближава ученицима знање из музичке уметности не само ex katedra, већ на много занимљивији начин у форми музичког квиза који је добио популарно име Квизимус. Овај музички квиз састављен је од десетак музичко-теоријских и практичних игара, у којима су ученици подједнако и његови креатори и актери, a које на интерактиван, креативан и забаван начин спајају примену музичког знања, талента и вештина. Као несвакидашњи мултимедијални и едукативни ужитак Квизимус популаризује музичку културу, даје позитиван став према учењу, инспирише, мотивише и води ка примени музике у ширем животном контексту. Прожет тимским духом, Квизимус је био једна од најомиљенијих ђачких активности у протеклој години, а своју популарност наставља и даље.

Квалитетет оваквог вида креативне наставе препознат је и медијски од једне од најгледанијих – ТВ ПРВА и редакције EXPLOZIV-а, која је средином јуна 2015.године снимила овај необични вид наставе. Прилог је емитован у емисији EXPLOZIV на ТВ ПРВА почетком ове школске године (4.09.2015), као адекватан пример и осталим школама у Србији, како се знање, без обзира на предмет, може применити на јединствен и занимљив начин.

У времену масмедија XXI века и медијске агресије ријалити програма и све мање квалитетних културно-уметничких садржаја, Квизимус, као несвакидашњи вид креативне наставе у смедеревској Гимназији, је уједно и прилика да се ученици и сви поклоници музике врате правим културно-уметничким вредностима.

Уживајте у прилогу редакције EXPLOZIV ТВ ПРВА и добро дошли у смедеревску Гимназију!

 


Светлост и речи у Гимназији

Смедеревска гимназија имала је част да угости песнике из Италије, Грчке, Бугарске, Словачке, Чешке, Црне Горе, Молдавије, Мексика, чија је поезија наишла на топли пријем ученика.

Више о томе можете прочитати на ученичком блогу Очима младих.


Такмичење ,,Дабар“ за школску 2015/2016. годину

„Дабар“ је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике који су заинтересовани за различите области рачунарства и информатике.  За решавање задатака није потребно посебно предзнање из одређених области, већ се своде на логику и закључивање.

Школско такмичење „Дабар“ ће се одржати у нашој школи у периоду од 16. до 20. новембра 2015. године у кабинетима за информатику.

Такмичење се реализује онлине и траје 45 минута. Након тог времена систем за онлајн тестирање се аутоматски затвара и чувају се резултати.

Ученици који добро ураде задатке пласирају се на државни ниво такмичења.

Уколико желите да учествујете на такмичењу пријавите се код вашег наставника рачунарства и информатике или наставнику координатору, Слађани Радивојевић (prof.sladja@gmail.com).

Више информација о такмичењу и пријављеним школама на http://dabar.edu.rs/


Школска година у Америци

Уколико сте ученик првог и другог разреда средње школе и желите бесплатно да проведете други (односно трећи) разред у Америци можете доћи у петак, 2.10.2015. (12 часова) у свечану салу Гимназије када ће ученица наше школе и прошлогодишња учесница овог програма, Дуња Пауновић, одржати презентацију на ову тему.

OM Више информација о овој акцији и осталим ученичким активностима можете пратити на ученичком блогу ОЧИМА МЛАДИХ

 


Интеркултура у нашој школи

Поводом Дана интеркултуралног дијалога у нашој школи ће бити реализоване различите активности од 24-27. септембра које имају за циљ упознавање са различитим културама и народима и промовисање интеркултуралног учења и разумевања.
unnamed
Гости гимназије у овом периоду биће страни ученици на програму међународне размене у Србији, њих укупно седморо из различитих земаља, укључујући и ученицу из Венецуеле која је ове школске године ученик наше школе целе школске године. Ученици ће боравити у породицама својих вршњака из гимназије који су се пријавили да их угосте, а 25. и 26. септембра би за ученике биле организоване како школске, тако и ваншколске активности, које би водили волонтери Интеркултуре у сарадњи са нашом школом.
Верујемо да је ово добра прилика за ученике гимназије да упознају вршњаке из различитих земаља, као и да се на тај начин упознају са могућностима које пружа учешће у међународним разменама овог типа.
Координатори:
Интеркултура – Дуња Живановић
Гимназија – Биљана Павловић

 


Завршна свечаност матураната

У среду, 17.6.2015. године одржана је завршна свечаност поводом матурирања генерације 2015.

Ова генерација успешно је извршила не само гимназијске школске обавезе, већ је са одличним успехом положила и животну школу, предвођени Ученичким парламентом. ЧЕСТИТАМО.

Скупу су се обратили в.д. директора проф. Александар Маринковић и донедавни директор мр Милутин Вучковић.

Ученици Гимназије даровали су матурантима и њиховим родитељима уздарје за заједничке тешке и дивне тренутке. Чланови драмске секције оживели су бесмртне речи Ђурђа Бранковића и његових потомака. Затим су одељењске старешине четвртог разреда свечаном прозивком објавили ученике који су матурирали.

Ученик генерације

Пешић В. Ивана 4/5

Дипломе „Вук Карџић“

 1. Кнежевић Ана 4-1
 2. Ђиновић Нина 4-2
 3. Ивошевић Ивана 4-2
 4. Обрадовић Милан 4-3
 5. Ђорђиевска Катарина 4-3
 6. Костић Ана 4-4
 7. Киш Милош 4-5
 8. Пешић Ивана 4-5
 9. Јечменица Марија 4-6
 10. Катић Милица 4-7

Посебнe дипломe

 1. Пешић Ивана 4-5                 српски језик
 2. Киш Милош 4-5                    математика
 3. Ђорђиевска Катарина 4-3   физика
 4. Рајковић Јелена 4-1            физичко васпитање
 5. Перовић Вишња 4-6            физичко васпитање
 6. Миљковић Тина 4-6            физичко васпитање

Најбољи матурски рад (физика)

Ђорђиевска Т. Катарина 4/3


DELF у нашој школи

DELF (Diplôme d’études en langue française) је званична диплома француског Министарства просвете. Она омогућава ученицима да озваниче свој ниво знања и способност употребе француског језика.

У нашој школи од 2013/14. постоји DELF секција у оквиру које се ученици припремају за полагање испита: ниво А1, А2 и В1.

Свака диплома оцењује 4 способности: усмено и писмено разумевање и усмено и писмено изражавање. DELF диплома представља званичну потврду ваших способности, а ваше знање ће, захваљујући њој, бити признато свуда у свету.


Обавештење за матуранте

ECDL – европски компјутерски сертификат

Ученицима наше школе, који су током школовања имали 4 или 5 из предмета рачунарство и информатика, омогућено је добијање ECDL CORE сертификата без додатне обуке и допунске провере знања.

ECDL представља међународни стандард информатичке писмености и један је од битнијих услова за запослење и даљи развој каријере.

Ученици који желе европску ECDL верификацију свог постигнутог успеха могу да се јаве Слађани Радивојевић, наставнику рачунарства и информатике (овлашћени ECDL онлајн испитивач) на мејл prof.sladja@gmail.com или лично. Сертификат ученици добијају неколико дана након провере оцена и уплате таксе за издавање сертификата и индекса (јединствена на територији целе Србије).

ECDL Core је потврда компетенција из следећих области:

 • Основе информационих технологија
 • Коришћење рачунара и управљање датотекама
 • Обрада текста
 • Табеларне калкулације
 • Базе података
 • Презентације
 • Информације и комуникације

ОВДЕ можете погледати изглед сертификата, a кликом на слику испод промо плакат.

ECDL LOGO

Више о ECDL-у у образовном систему Србије http://ecdl.rs/obrazovanje.htm


Венац светосавља

Светосавска академија ученика смедеревске Гимназије

У уторак, 27. јануара 2015. године, свечано је обележен Савиндан у нашој школи. Уз присуство родитеља и запослених, ученици су извели пригодан програм. Преносимо вам најинтересантније фрагменте:

Нетко беше Растко Немањић. Он бејаше небески човек и земаљски анђео. Промисао одреди да то крхко тело понесе велики терет и благородном душом и многим прегнућима насели га“.

Духовним очима он тада прозре ништавило и пролазност овог света, види неисцрпно благо спремљено праведницима и реши да затражи царство небеско, знајући да сва друга потом сама долазе. Он позва Богородицу да му буде заштитница, да му светлошћу својом пут покаже, а он да делом својим постане узор отачаству. Стрела љубави рани његову душу, а ова изроди и смерност, и љупкост и доброту, и човекољубље и самољубље, и силину и милину и роду целоме“.

Иако знам да човека дела његова лепше хвале и више казују но речи других, ипак желим да испричам нешто о лепоти списа његових. Отац му, Стефан Немања, остави царство сину Стефану Првовенчаном и оде на Свету гору. Живот је његов Свети осликао тако умилним, искреним и нежним речима да човеку душа устрепери док их чита. Житије Св. Симеона права је слика владара и свеца. Откуд бисмо иначе, знали које је све дивне грађевине подигао и који му беху људски и владарски домети. Знамо када настадоше цркве Св. Никола у Топлици, Св. Ђорђа у Расу, Студеница, Жича. И док велича владара, кроз те речи провејава љубав сина. И схвати човек док то чита, да обојица Србију љубе, да су њеној слави и чувењу и животе своје и стремљења подарили“.

Више фотографија можете погледати у галерији.