Daily Archives: 6. фебруара 2020.


Ученице Гимназије у Кини

Ученице Гимназије су биле на концертној турнеји у Народној Републици Кини са хором „Кир Стефан Србин”и маестром Миланом Т. Илићем, од 18. децембра 2019. године  до 18. јануара 2020. године.

Наступиле су на целовечерњим концертима у градовима Јанђианг, Санминг, Јанченг, Донстаи, Нантонг, Хуаи’ан, Хефеи и Пекинг. Обишле су бројне културно-историјске знаменитости НР Кине у овим градовима, гостовале у најгледанијем ТВ шоу у Кини на каналу CCCTV4 , успоставиле сарадњу са установама у култури, школама, спорту и научним институцијама.

Оне су понос својих родитеља, школе, грађана Смедерева и Републике Србије, као изузетне представнице наше културе у Народној Републици Кини.

Више информација на ученичком блогу Очима младих.


Гимназијалци и у скупштини!

Иницијатива Отворени парламент и хелсиншки одбор за људска права у Србији уз подршку чешке организације Агора и министарстава спољних послова Чешке, дошли су на идеју да организују симулације Седница локалних скупштина за средњошколце. Једна таква симулација одржана је у четвртак, 12. децембра 2019. у градској скупштини у Смедереву, уз помоћ професорке устава и грађанског васпитања, Душице Славковић. Идеја је да другаци, трећаци и четвртаци, подељени у 3 групе, представљају 3 водеће странке Смедерева: Српску напредну странку, Српску демократску странку и Социјалистичку партију Србије. Тема о којој се расправљало, била је аерозагађење нашег града. Као и увек, наши ђаци су спремни да се опробају у свим врстама активности. Више на ученичком блогу Очима младих.

Опасност на интернету

На youtube каналу Очима младих у оквиру медијске секције објављујемо поучне и занимљиве филмиће наших ученика из информатичког одељења.

На овом линку можете погледати један од њих. 🙂


Један пакетић-много љубави!

Наши ђаци су, заједно са професорком устава и права грађана и грађанског васпитања, Душицом Славковић, наставили традицију дељења пакетића сиромашној и болесној деци.

Било је 36 пакетића, а деца која су их добила су, не само из Смедерева, већ и из околних села попут Михајловца, Раље, Липа…

Више о акцији на ученичком блогу Очима младих.


Ђачки живот између два часа

Како изгледа ђачки живот између два часа? Питање на које можемо добити најразличитије одговоре. Прво на шта ђаци помисле су књиге, контролне вежбе, испитивања и стрес због свега тога. Међутим, школа је за нас ђаке нешто више од тога. У школи се рађају прва пријатељства, па и прве симпатије, спознајемо себе и постајемо свесни својих емоција и своје личности. На први поглед  делује лако, али заправо није, много је лакше када имате неког поред себе, друга из школске клупе. Комплетан извештај наших ђака репортера на ученичком блогу Очима младих. 🙂

Гимназијалци на Сајму спорта

Ученици Гимназије су 24. новембра посетили осми по реду сајам спорта, који се одржавао на Сајмишту у Београду од 22. до 24. новембра. Последњег дана сајма су посетиоцима биле доступне бројне активности, од логичких игрица и шаха, преко бокс меча, па све до игралишта за најмлађе. На штандовима су промовисани спортски клубови и школе, спортска медицина, опрема, а на појединим, попут штанда организатора – Спортског савеза Србије, могло се и информисати о ученичким стипендијама у иностранству, намењеним младим талентима. Погледајте и делић атмосфере са овог догађаја на ученичком блогу Очима младих.