Музичка секција


МУЗИЧКА СЕКЦИЈА

,,ШТО ЈЕ У ДРЖАВИ БОЉА МУЗИКА, БИЋЕ БОЉА И ДРЖАВА“

                                                                                        Платон

Поштовани ученици, љубитељи музике, откријмо праву и квалитетну музику на разноврсне начине. Не заборавимо да је музика светски језик који се увек и свуда најбоље разуме језиком емоција, и да јој напротив, иако је временска уметност, време не умањује значај.

Музичка секција коју води дипл. музиколог професорка Милена Благојевић Лазић, омогућиће вам да се афирмишете у свету музике на различите начине.

*

Један од приоритетних циљева секције је неговање естетског укуса и развијање критичког става код ученика према актуелним и историјским музичким догађајима, личностима и делима. Сходно својим афинитетима, полазници секције прате разноврсне музичке жанрове, посећујући и учествујући у бројним локалним културно-уметничким манифестацијама и концертима. Тиме истовремено јачају свој музички укус и свест о разликовању квалитетних и неквалитетних садржаја који им се све више намећу у медијима.

*

На секцији се негује и музичко извођаштво где ученици исказују свој музички таленат, посебно у оквиру хуманитарних концерата које често приређују у школи и локалној средини (последњи хуманитарни концерт одржан је поводом прикупљања новчане помоћи малој, оболелој суграђанки Јањи Стаменковић).

*

Део секције обухвата и музичко новинарство у оквиру кога ученици критички прате савремена музичка дешавања, али и мултимедијално обрађују и презентују бројне, жанровски разноврсне музичке теме. Поред тема из градива везаних за класичну музику, ученици обрађују популарне музичке жанрове које воле да слушају, као и теме из области примењене музике (филмска, позоришна, мултимедијална музика). У корелацији са психологијом и медицином кроз своје презентације валоризују значај дечје музике и музикотерапије, као све популарније области код нас и у свету. Светска етно музика се, у корелацији са географијом, упознаје кроз истраживачке теме ,,Путујући музиком“.

Критички се сагледавају у савремени разноврсни шоу програм, музичка такмичења и фестивали, чиме полазници секције такође обликују свој музички укус.

Најбоље презентоване теме се постављају  на сајт музичке секције, који се константно обогаћује и ажурира.

*

За све полазнике секције најпопуларнији део је учествовање у реализацији новог музичког квиза ,,Квизимус“. Менторски вођени професорком Миленом, ученици креирају бројне занимљиве теоријско-практичне музичке игре, при чему се међусобно и такмиче. Циљ квиза је да се кроз форму забаве примени стечено и стекне ново знање, као и да се истакне музички таленат, посебно у играма које траже примену и развијање музичког слуха. Тако ученици истовремено показују  своју креативност, знање али и вештине такмичићи се , а талентовани ученици и наступајући као музички гости.

На обострано задовољство полазника секције и осталих ученика Гимназије који дају подршку као бројна публика, „Квизимус“ све више постаје симбол  ове музичке секције. О његовој популарности најбоље говори и недавно снимљен прилог од стране редакције ,,Експлозив“’ ТВ Прва који ће се ускоро емитовати на овој најгледанијој телевизији у региону а и  шире.

Прикључите  се музичкој секцији и у новој школској години и проширите своје музичке видике!

Више информација о секцији можете погледати на сајту www.muzickasekcija.weebly.com.

УЖИВАЈТЕ